Qrpage-leftarrow Qrpage-uparrow Qrpage-rightarrow

Mjölby stad

Följ med på en vandring i Mjölby stad, utifrån Bo Janssons bok "Hus i Mjölby."  Denna vandring består av ett axplock av de byggnader som presenteras i boken, och är några av de vackraste byggnaderna som Mjölby har att erbjuda. Som Östergötlands yngsta stad (med stadsrättigheter först etablerade 1920) kan man dra den förhastade slutsatsen att Mjölby skulle sakna historiska byggnader. Detta är dock inte alls sant. Den gamla kvarnbyn har många vackra byggnader med spännande historier att beskåda. 

 

Kvarnby till knutpunkt

Historiskt sett var Skänninge den centrala orten i området med dess starka marknadstraditioner. Mjölby var då en kvarnby längs med svartån, dit bönder kunde komma för att mala sin säd. Inte omöjligt sålde de sina färdiga produkter i Skänninge.

Mjölbys gynnsamma geografiska position innebar redan tidigt i historien att viktiga vägar gick igenom staden. Detta i kombination med Östgötaslättens bördiga marker ledde till goda förutsättningar för staden att växa. TIll en början blev Mjölby hindrat i sin utveckling av de andra städerna i området, Linköping, Vadstena och Skänninge. Järnvägens etablering på 1870-talet innebar dock en rejäl utveckling för Mjölby.

Industrier grundades i den gamla kvarnbyn och Mjölby växte sig till att bli ett municipalsamhälle 1900. 20 år senare fick Mjölby stadsrättigheter. Mjölby som knutpunkt har bara blivit viktigare på senare år, med stora järnvägslinjer och bilvägar som löper igenom eller förbi staden. 

 

Vandringens utformning

Följ de röda prickarna på kartan här under. De svarta prickarna är de byggnader som finns med på vandringen. Sammanlagt finns det 20 byggnader att se. Man kan självklart välja vilka man vill se, och välja skippa de hus som man inte är intresserad av.

 

Järnvägsstationen

Stadshotellet

Villa Vik

Kyrkogatan 8

Gamla stadshuset

Kvarnområdet

Mjölby centrum

Mjölby kyrka

Sparbankshuset

Gamla järnaffären

Mjölby kraftstation

Stora museibyggnaden

Bergastugan

Skånska Lasses hus

Mejeriet

Smedjan

Kanikegården

Edlunds Kvarn

Höghusen vid Kungsvägen

Funkishuset