Önas kulturlandskap

2. Blommor, bär och grönsaker

Nu flyttar vi oss raskt framåt i tiden, från Önas allra äldsta tid till ett Öna där vi vet lite mer om hur det såg ut och där vi känner till vilka som bodde på platsen och hur de levde.

Om vi kom uppför vägen till Öna en varm sommardag i mitten på 1700-talet möttes vi av en helt annan syn än idag. Den rödmålade gården, staketet eller trädgården fanns inte då. Istället stod där en grå timrad stuga. Kanske hade man en liten täppa med kryddor, kål och bönor. Kanske fanns några humlestörar och i bästa fall ett äppelträd. Kryddodlingen kunde innehålla växter som kummin, gräslök och timjan.

Rödbetsblast

Det vi idag är vana att se i trädgårdarna – blommor odlade bara för att vara vackra – saknades troligen helt. Den odlingsbara jorden hade man inte råd att använda för något så onyttigt som för att odla blommor. Jorden var så värdefull att man till och med sopade tillbaka jord som råkat hamna på berg när man plöjde.

Vid mitten av 1800-talet är husen fortfarande grå men kanske har ett äppelträd eller en bärbuske planterats. Men det är förstås inte säkert. Fortfarande var det många torp och gårdar i Östergötland som saknar fruktträd och bärbuskar. De har sina kryddtäppor och sina kålgårdar men ännu har inte syrener, brandliljor och aklejor flyttat in på allvar.

Fruktträd i blom

För att påverka bönder och torpare att plantera fruktträd driver det Kungliga patriotiska sällskapet och hushållningssällskapen en kampanj. Folkskollärarna får i uppdrag att undervisa om trädgårdsodling och belöningar delas ut till föregångare i bygderna.

Till slut ger propagandan effekt och under andra halvan av 1800-talet ökar fruktträden både i antal och trädsorter. Runt om i Östergötland planteras äppel-, päron- och körsbärsträd. Snart kom även bärbuskar som vinbär och krusbär och till slut flyttar syrenerna in i trädgårdarna.

När vi når 1900-talet kan vi äntligen se ett Öna i körsbärsblom. Men det är först på 1930-talet när Sven Jakob Carlsson och hans vänner köper Öna som trädgården runt den röda gården kommer till och en fruktträdgård anläggs.

Trädgård och träd

Idag finns ingen kåltäppa på Öna.  Trädgården är uppvuxen - kanske lite vildvuxen. Vi kan se flera växter som vi idag förknippar med torp på landet. Här växer körsbärsträd och gamla äppelträd. Du kan också hitta narcisser, vresrosor och en spirea. Den sistnämnda har nog kommit dit någon gång på mitten av 1900-talet. Om man skulle börja gräva i trädgården och de gamla rabatterna så skulle förmodligen många gammeldags växter att visa sig.

Nu smiter vi runt huset och ut genom grinden på baksidan. För nu ska vi hälsa på i den grå gården.

Introduktion till kulturlandskapet

 

1. En skogsgård med steniga åkrar

2. Bland blommor, grönsaker och bärbuskar

3. På gårdstunet

4. Sjön, gurkorna och sjöormen

5. Åkrar, ängar och gärdesgårdar

6. Vägarna leder till och från Öna

7. Små åkrar ute i skogen

8. Ute på skogen – utmarken

9. Från överlevnad till sommarnöje

 

Se alla vandringar på Öna