Personerna på Öna

6. Carin Nilsdotters jordiska kvarlåtenskap

Carin Nilsdotter var född i Åbysätter och bodde med man och barn på den Grå gården. Hur hon träffade Sven Månsson, sin 18 år äldre man, vet vi inte. Han var son till Måns och Ingrid som bråkade. Men i vilket fall gifter de sig år 1785 och flyttar till Öna. De får tre barn Anna-Maja, Catharina och Johannes. Senare, när barnen flyttat ut, skaffar Carin och Sven en dräng som heter Nils Jönsson. Han bor och arbetar på gården fram till Carins död år 1831.

Carin är 64 år gammal när hon dör av lungsot. Lungsot är ett annat namn för tuberkulos och det var en vanlig dödsorsak på 1800-talet. Idag är sjukdomen nästan helt utrotad i Sverige. Bara ett år senare dör maken Sven 83 år gammal av ålderdom.

Boksida

År 1734 blev det lag på att göra en bouppteckning när någon dör. En bouppteckning är en lista över vad som fanns i hemmet när personen dog. 1800-talets bouppteckningar är ofta mycket detaljerade med redovisningar och värderingar av i stort sett allt, ända ner till sista paret gamla strumpor.

Och här har vi tur. När Carin dog gjordes en bouppteckning som är precis så detaljerad. Vi har alltid tänkt på Öna som en ganska fattig plats, men Carin och Sven hade ganska många ägodelar. I uppteckningen står de listade under rubriker som Husgerådssaker där bland annat hittar en liten silverbägare, flera grytor och en bättre soppskål av tenn. Andra rubriker är t. ex Den avlidnes gångkläder, Silver, Tenn och träsaker, Kreatur – och så vidare.

Utdrag ur uppteckning

Genom bouppteckningen kan vi titta in i Carins klädskåp. Det tycks vara ganska välfyllt efter den tidens mått. Där hittar vi bland annat sju olika klänningar. Där finns förkläden, tröjor, kjolar, sjalar och lintyg med mera. Dessutom äger Carin två par skor och ett par kängor.

Kista

Vi kan också får veta vilka möbler man hade. Här fanns flera skåp, ett par kistor, ett bord och några stolar. På väggen hängde ett väggur och det fanns sängar bäddade med lakan täcken och kuddar. I ladugård och svinhus fanns två kor, två kvigor, ett får, en bagge och en gris.

Gå vidare till den fina loftboden, så ska ni få höra om Fröknarna på Öna.

Introduktion till Personerna på Öna

 

1. Verner "Mosen" Ahnberg

2. Äkta och oäkta barn

3. Skomakare Bäckström

4. Sven Jakob Carlsson och Bolaget

5. Måns och Ingrids osämja

6. Carin Nilsdotters jordiska kvarlåtenskap

7. Fröknarna på Öna

8. Att växa upp på Öna

 

Se alla vandringar på Öna