Personerna på Öna

3. Skomakare Bäckström

Under första hälften av 1900-talet bodde skomakaren Albert Bäckström här och det är därför gården kallas Skomakarbostället. Han bodde här med fru, sju barn och sin bror.  Sammanlagt bodde alltså tio personer i stugan. Stugan var inte stor och ändå skulle alla få plats. Dessutom hade bröderna Bäckström sin skomakarverkstad i en del av stugan.


Albert och Anna Bäckström på Öna

Albert och Anna Bäckström

Under några år på 1920-talet bodde även den vuxna dottern Eda där med sina tre barn Maj-Lisa, Jonas och Mary. Maj-Lisa kom att bli kvar hos morföräldrarna på Öna efter att mamma Eda gift sig och flyttat därifrån.Det finns många berättelser om familjen Bäckström. Mamma Anna var synsk – hon visste i förväg när något skulle hända. Bland annat kände hon på sig när Albert var på väg hem efter ett arbete på byn. Då kunde hon sätta igång med maten så att den var klar lagom tills han kom hem.


Kristian och Albert Bäckström på Öna

Kristian och Albert Bäckström

Dottern Linnéa kunde spå och blev senare en känd spågumma i Västergötland. Ett par av sönerna, Kristian och Helge, var också skomakare. Innan de flyttade hemifrån hade de ett mindre skjul bredvid huset där de satt och lagade skor. Dessutom var flera i familjen musikaliska och Kristian spelade både fiol och dragspel. Den äldste sonen dog tyvärr i Spanska sjukan under sin militärtjänst.

En gång hittade dottern Greta och några av hennes syskon en skatt på Öna. Det var skatt med stora kopparmynt och de hittade den i backen upp mot grottan. Barnen fick leka med mynten och efter det försvann den. Ingen var de tog vägen. Kanske ligger den fortfarande nedgrävd någonstans på Öna.

Nu går vi vidare och in i trädgården vid den röda gården.

Introduktion till Personerna på Öna

 

1. Verner "Mosen" Ahnberg

2. Äkta och oäkta barn

3. Skomakare Bäckström

4. Sven Jakob Carlsson och Bolaget

5. Måns och Ingrids osämja

6. Carin Nilsdotters jordiska kvarlåtenskap

7. Fröknarna på Öna

8. Att växa upp på Öna

 

Se alla vandringar på Öna