Qrpage-leftarrow Qrpage-uparrow Qrpage-rightarrow

Borenshults slussar

Borenshults slussar som binder samman Göta kanal med sjön Boren är ett populärt besöksmål. Höjdskillnaden mellan sjön och kanalen är drygt 15 meter, vilket gör slusstrappan med de fem slussarna till kanalens brantaste slusstrappa. Här kan du se det skådespel som utspelar sig vid slussningarna, se gammalt möta nytt och fascineras av att den gamla tekniken håller än idag. Det är ett par tusen båtar som gör turer på kanalen varje säsong, så det är en flitig trafik i Borenshult. 

De fem slussarna i Borenshult tog tre år att bygga och de två sista slussarna blev klara 1825. Vid invigningen av kanalaen döptes slussarna till Minnets slussar. Slussvaktabostället är det som är kvar av den gamla bebyggelsen vid Borenshult.

                                        

I serveringspaviljongen vid  de nedre slussarna kunde man få något att äta och dricka, något som var populärt för både fartygspassagerare och lokalbefolkningen. Det här framgår av anteckningar från 1837, där man beskriver att det var vanligt att fartygspassagerare promenerade mellan Borenshult och Motala. De hade god tid på sig medan fartyget lastade bränsle i Motala hamn och då kunde man även hinna äta och dricka något, där servieringspaviljongen, även kallat Schweizeriet, var ett populärt ställe. Idag finns ingen servering kvar i huset och ursprungligen låg serveringen en slusstrappa upp.