Viljans värld Öna

7. Bryggan och sjön

Titta, visst är det fint härnere vid bryggan och sjön! Det här är Stensjön och här kan man fiska både fisk och kräftor. Om du tittar till vänster och går fram till klippan här intill bryggan så kan du se en klippskreva längst in där man förr förvarade sina fiskeredskap. Här var de utom synhåll och blåste inte iväg när det stormade. På sommaren kan man höra simfåglar prata här, och någon enstaka gång en lom med sitt ensliga klagande läte. Annars är det nog mest småfåglar och göken Gösta som hörs härnere. Gösta är lika "koko" som han låter!

Verner Mosen berättade att han sett en stor sjöorm härnere i Stensjön som var minst 15 meter lång, sprutade etter och åt 20 kg fisk om dagen. Att den hade synts till i Eksjön en bit bort, det visste jag, men jag tror inte riktigt på att den skulle varit här. Då hade den snabbt blivit hungrig, för den här sjön är ju inte så stor. Men Verner tyckte sig se den varje gång det stormade och gick vågor på sjön…

När människor bodde här förr, så fiskade man mycket kräftor och hade ofta kräftkalas på berghällen utanför gråa stugan. Tänk, det skulle jag ha velat vara med på, men vi vättar är ju lite försiktiga av oss, så vi håller oss på lite avstånd från vuxna människor. Man vet ju inte riktigt var man har er… Men roligt hade de i alla fall. Den saken är säker. Och det är väldigt roligt att det fortfarande kommer folk hit, som du, som vill lära känna den här fina platsen.

Fiskade gjorde de också, och det kan man göra än idag. Det finns nog både abborre och gädda. Vet att det finns en gammelgädda här i alla fall. Han heter Göran, och har ett fasligt humör. Brukar prata med honom ibland för att höra hur han mår. Han har ju ändå några år på nacken, om nu fiskar har nackar, men han blåser mest luftbubblor och spanar efter småfisk att äta upp. En gång när jag satt på bryggan med tårna i vattnet, misstog han mina tår för en groda och bet mig! Den rackaren! Men det var väldigt länge sedan. Till honom har jag också gjort en vers:

Göran Gädda är en riktig lurk
Ligger mest på lur som en riktig skurk.
Lurar på allt som är gott att äta

Hans glupskhet är rentav svår att mäta.
Mycket småfisk försvinner varje dag
Om vart de försvunnit är Göran vag.
Men han vet nog, den lurken, var de är,
Ini i hans mage, stor och skär! Se där!

Om du har lust kan du ju sticka ner tårna i vattnet och känna efter hur kallt eller varmt det är! Vem vet, det kanske går att bada? Grannarna intill här, gör ju det hela somrarna. Det är bra skönt att sommarbada!

Såja, nu vet du i alla fall lite mer om stället – Öna – och jag hoppas att du vill komma tillbaka!

Introduktion till Viljans värld på Öna

 

1. Mosens stuga

2. Grottan

3. Hagmarken

4. Röda stugan och dasset

5. Landskapet och djuren

6. Den Grå gården

7. Bryggan och sjön

 

Se alla vandringar på Öna