Viljans värld Öna

6. Den Grå gården

Har ni sett vilken fin grå ladugård som ligger här! Ser ni att den är byggd direkt på stenhällen? Det är faktiskt alla hus på Öna. Marken är så mager här och det är så mycket sten, att man byggde alla husen på stenhällarna för att spara all annan mark till att odla på. Här i ladugården hade man sina djur, sitt djurfoder, säd, vagnar och redskap. Ladan var väldigt modern för sin tid och har plats för 3 till 4 kor. I mitten ligger logen där man tröskade sin säd på det upphöjda golvet i mitten och så hade man förvaring av säden på båda sidor om.

På ladugårdens högra sida kan du se en liten byggnad som ligger alldeles intill. Det är svinhuset. Här hade man sin gris. Det enda lilla ljusinsläppet grisen hade är genom den lilla öppningen i dörren. På dagarna gick grisen i en inhägnad härute och kunde böka med trynet bland växter, jord och småsten.

Det grå huset här bredvid är det äldsta bostadshuset som finns kvar här på Öna och här har människor bott sedan 1770-talet, för ungefär 240 år sedan! Huset har ändrats lite med tiden och blev en sommarstuga för sådär en 80/85 år sedan.

Om du tittar på hur långt taket går ner utanpå huset, så ser du varför ytterdörrarna går inåt. Man kan helt enkelt inte öppna dem utåt, för då tar taket emot. Den stora öppna spisen härinne använde man för att värma upp huset med och laga mat i. Man hade grytor på fötter som man ställde direkt över elden. Man kan riktigt känna hur gott det måste luktat när man hade en gryta med gröt puttrande över spisen! Jag brukar smita in här ibland, när ingen annan är här, för att tända en liten brasa och grilla lite pinnbröd över. Det är ju så gott! Har du gjort pinnbröd någon gång? Fråga mamma och pappa annars om ni kan göra det någon gång.

Grilla, grilla litet bröd
Över öppen eld och rödan glöd.

En korv eller två blir god av det här
Grilla den bara tills den slutar va’ skär.
Bröd och korv ihop är gott
Se här vilken middag, så flott!

I loftboden här bredvid brukade sommargästerna och de boende sova på sommaren, så det är som små sovalkover härinne. Från början var det en trappa på insidan till andra våningen, men så småningom satte de en på utsidan istället. Då sparade man lite plats. Före boden kom att användas som sovplats hade man den som förråd till mat, kläder och husgeråd. Med husgeråd menar man vanligtvis alla de saker man använder i ett kök, som vispar, slevar, grytor och sådant där.

Vet du vad? Nu tycker jag vi fortsätter ner till sjön och bryggan! Följ med!

Introduktion till Viljans värld på Öna

 

1. Mosens stuga

2. Grottan

3. Hagmarken

4. Röda stugan och dasset

5. Landskapet och djuren

6. Den Grå gården

7. Bryggan och sjön

 

Se alla vandringar på Öna