Den 1 september 1939 bröt det andra världskriget ut. Datumet har därmed – av förklarliga skäl – etsat sig fast i mänsklighetens kollektiva minne och historia. Dagen innan krigsutbrottet, var på sätt och vis också dramatisk, inte minst då 18 arbetare miste livet i samband med en olycka vid Sandöbron över Ångermanälven. Faktum är att hela augusti månad 1939 var fullspäckad av händelser med stor historisk signifikans. Den första augusti spelade jazzlegendaren Glenn Miller in sitt magnum epos ”In The Mood” på grammofonskiva, och elva dagar senare hade filmklassikern ”Trollkarlen från Oz” världspremiär. Den 23/8 signerade Nazitysklands och Sovjetunionens respektive utrikesministrar den icke-angreppspakt som kom att ha stor betydelse för krigets utveckling, och bara några dagar efter det kunde radiolyssnare och Skansenbesökare ta del av Per-Albin Hanssons berömda beredskapstal.
I Söderköping i Östergötland verkar livet dock haft sin stilla gång under de sista skälvande timmarna innan världskrigets utbrott. Med hjälp av länslasarettets liggare och journaler kan vi som lever här och nu skaffa oss en bild av de problem som människorna drogs med, och vilka förutsättningar de levde under.
Generellt sätt tycks det har varit en ganska intensiv aktivitet på länslasarettet, just den här dagen, i alla fall om man ser till antalet nyinskrivna patienter. I patientskaran finner vi bland annat en järnhandlarfru, en garveriarbetare, en änka, en jordbrukare och en pensionär som under sitt yrkesverksamma liv var grovarbetare.
Det som slår en när man ögnar igenom arkivhandlingarna är dels att mycket litet tycks ha förändrats sedan 31/8 1939 – dels att det svenska samhället genomgått enorma förändringar under de 80 år som förflutit sedan dess. Åkommorna och besvären är många gånger sådant som människor fortfarande dras med. Patienterna, står det, har problem med vattenkastning, magsmärtor och hjärtklappning, bensår, eksem och magbråck. Patienterna har skadat sig i hemmet, haft besvär i åratal, eller råkat ut för olyckor på jobbet. De röntgas, opereras, får olika typer av läkemedel utskrivna. Sett ur detta perspektiv var vården redan då påtagligt modern.
På andra sätt är det ett sedan länge svunnet Sverige vi kan skymta genom länslasarettets handlingar. Patienternas titlar och faktiska arbeten gör det tydligt att stora tekniska, ekonomiska och sociala förändringar ägt rum sedan dessa dagar. Även på mikronivå kan vi känna historiens vingslag. Läkare beskriver så gott som alltid patienternas utseende, oavsett huruvida detta är av relevans för vården eller ej. Vi kan till exempel läsa om en ”medelålders blek kvinna av påtagligt mongolisk typ” som sökt vård, samma dag som en ”gammal tämligen korpulent” patient också klev in genom lasarettets dörrar. Varje patients vårdhistoria ger också en inblick i enskildas liv och leverne under 1900-talets början, och visar hur mycket som har förändrats på bara ett sekel.
Du som är intresserad av att själv göra nedslag i historien är varmt välkommen att kontakta Regionarkivet i Östergötland. Vi har 30 000 hyllmeter med handlingar, varav de äldsta sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Välkommen!
Författare:
Love Kölle
Inlagt av:
Regionarkivet i Östergötland
Kommun:
Söderköping
Ort:
Licens:
Licensavtal