Bilden i ingressen är ett montage från 1861 ur Varbergs fästnings fångrullor. Den berättar om en blott 21 år gammal östgöte som dömts för mord och dessutom omnämns vara rymmare och våldsam. En senare påskrift låter meddela att han vidare blev skyldig till ännu ett mord och därav blivit avrättad. Här följer en östgötsk ynglings tragiska öde.
Född i ett bondehem i Östra Ny hade han till det yttre rimliga förutsättningar för ett dugligt och stabilt liv. Men som sjunde barn och moderslös redan vid ett års ålder var det drängtjänst som erbjöds honom. Det tycks inte passat vår yngling. Vid sexton års ålder bröt han upp från lantarbete i Östra Ny och flyttade till Norrköping. I staden tog han tjänst som faktoriarbetare, vilket idag motsvarar industriarbetare, vid som NT senare skriver, åtskilliga ställen, men som nu är anställd vid Motala Verkstads industri i Norrköping. Där blev han vän med en arbetskamrat vid namn Otto Leonard Fagerström. Vänskapen blev emellertid försvagad och man hörde dem alltmer munhuggas. Andersson tog så illa vid sig att han började smida planer att ge sin forne vän en minnesbeta. I järnhandlare Åbergs affär vid Gamla torget inhandlade Andersson en fällkniv, som han dessutom slipade än vassare på sitt arbete.
På torsdagskvällen den 8 april följde han efter Fagerström. Andersson gjorde ingen hemlighet av sin förföljelse men Fagerström var stursk, var i sällskap, och gav ifrån sig ett och annat glåpord riktat till förföljaren. Efter ett krogbesök på Slottsgatan skulle Fagerström bege sig hemåt. Nu hade han endast sällskap av sin kamrat Oscar Lindahl. När de svängt av från Norra Storgatan var plötsligt Andersson ikapp dem och med orden ”Se, där har du” stack han sin vässade kniv bakom offrets vänstra öra. Fagerström föll ihop och gav snart upp andan. En polisbetjänt stod intill och kunde omedelbart gripa förövaren, som fördes till stadshäktet. Med uppenbar risk att verka raljant vid detta tragiska öde vill jag ändå förmedla några tidstypiska rader ur rapporteringen från Norrköpings Tidningar: Lönnmordet, wittnade om den djupaste feghet, är i allmänhet fremmande för det swenska nationallynnet, som älskar att se sin fiende i ögat. Anderssons handling sätter honom sålunda wid sidan af dessa fega lönnmördare, som befolka de italienska städernas gator och gränder.
Den 15 maj skriver Norrköpings Tidningar: Den för mordet å faktori-arbetaren Fagerström tilltalade Carl Otto Andersson blef idag af rådhusrätten att mista liwet genom halshuggning; dock skulle detta utslag underställas Göta hofrätts pröfning, och kommer Andersson att med först afgående fångtransport afföras till cellfängelset i Linköping.
Så skedde också och i fångrullan får vi några korta upplysningar om hans yttre. Han var ovanligt lång, 6 fot och 1 ½ tum lång (över 1.80) med blå ögon och brunt hår. Under tiden som fängslad i Linköping omvandlade Kunglig Majestät hans straff till 28 dagars fängelse vid vatten och bröd samt livstids vistelse vid fästning. Efter att ha avtjänat den första livshotande delen av sitt straff i Linköping sändes han till Karlskrona fästning med avresa från Linköping den 26 november 1858.
Den 2 december skrevs han in i rullan för Karlskrona fästning. Om hans tid på fästningen har vi få upplysningar. Källäget är alltför komplicerat för denna korta redogörelse. Genom Malmö Allenhanda får vi emellertid veta att Andersson lyckades rymma från Karlskrona fästning i mars månad 1860. Han återfördes dock och överfölls vidare av annan anledning av en medfånge; med en större slägga, ett slag öfwer hufvudet. Anderssons desillusion och attityd mötte honom oräkneliga tillkortakommanden enligt källorna.
Klart är att Carl Otto Andersson överfördes till Landskrona straffängelse den 4 juli 1868. Där kom han att den 20 juli 1871 att med kniv misshandla fångvaktaren A L Lindh så svårt att han avled. Dådet finns beskrivet. Ett hat hade alltmer byggts upp genom ett flertal incidenter mellan de bägge kontrahenterna. En dag när Lindh passerade genom fabriken på fängelseområdet såg Carl Otto sin ondskefulla chans. Med två knivar högg han Lindh i magen tills denne avled. Av detta dömdes vår Andersson tveklöst till döden. Sydsvenska Dagbladet skriver inför dödsdom: Äfven den som lifligt önskar och hoppas att dödsstraffet må kunna utplånas ur vår lagbok, måste dock medgifva att här förelåg ett brott som knappast kunde med ringare bot umgällas.
Som en verkan av dådet får vi genom Malmö Allehanda inblick i Anderssons första mord. Tidningen skriver i referat under rubriken, Ett samhällets olycksbarn: En dag i slutet av 1857 som han att i rusigt tillstånd insomna på afträdeshuset och infann sig derefter på werkstaden med nedsmutsad mössa. Detta gaf anledning till skämt, och några dagar derefter började hans arbetskamrat Fagerström att medelst yttranden och tecken drifwa gyckel öfwer händelsen.
Varför Carl Otto Anderssons öde blev som det blev får vi aldrig svar på. Rimligtvis hade han en benägenhet att bli lätt sårad. Rimligtvis bar han på någon av våra mer sentida diagnoser, hur som en extra sensitive person. Oavsett verkställdes dödsdomen den 6 mars 1872 inför 5000 åskådare vid exercisfältet vid Granet och han begravdes omedelbart strax intill avrättningsplatsen. Avrättningar var sedan en tid ovanliga vid tiden, men hans brott ansågs exceptionellt. Vem som höll i yxan har eder skriftställare inte kunna utröna. Tidens press tiger still i ämnet. Hur som blev han den siste att avrättas i Landskrona.
Källor:
Östra Ny AI:7 (1840-1849), sid 227.
Östra Ny AI:8 (1850-1860), sid 236.
NT 1858-04-17
NT 1858-05-15
NT 1858-11-03
Landsarkivet i Vadstena DIIIaa:100
Centralfängelset i Karlskrona D3D:1 (1849-1860), sid 2260.
Landskrona fängelse DIIId:3 (1853-1872), sid 122.
Sydsvenska Dagbladet 1872-01-17
Landskrona slottsförsamling CI:2 (1834-1866), sid 43 (omfattar uppenbarligen senare noteringar).
Malmö Allehanda 1871-08-23.
Bilder:
Ingress 1: Montage ur, Varbergs straffängelse Ö:1 (1861), sid 70.
Bild 2: Vy af Norrköping från 1850-talet. John Fröbergs Konstförlag, Finspång.
Bild 3: Kungsholms fästning i Karlskrona omkring förra sekelskiftet. Förlag: Fredr. Appelqvists Bokhandel, Karlskrona.
Bild 4. Interiör från fängelsetornet i Landskrona fästning. Foto: Tojti, 2009, Public Domain.
Författare:
Leif Wallentinsson
Inlagt av:
Östergötlands museum
Kommun:
Norrköping
Ort:
Licens:
CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE (CC BY)