Den 5 november 2018 fyller Norrköpings stadsarkiv 50 år och det bjöds på både kaffe, tårta och flera fina utställningar. Firandet sammanfaller med att de svenska arkiven och Riksarkivet fyller 400 år. Det betyder att arkiven tillsammans har säkrat och bevarat samhällsinformation och levnadsöden i 400 år. Trots att vi lämnat pergamentsbrev och närmat oss digitala handlingar är ändå arkivfrågorna desamma; Hur säkrar vi dagens och kommande arkivhandlingar för framtiden?
Bild: Andreas Wallgård, Riksarkivet - Landsarkivet i Vadstena med present
Pernilla Matsson från Norrköpings stadsarkiv möter oss i dörren och hälsar oss välkomna. Firandet är välbesökt och många av Östergötlands arkivinstitutioner finns på plats. Vi ser glada representanter från Riksarkivet – Landsarkivet i Vadstena, Östergötlands Arkivförbund, föreningsarkiven och Linköpings stadsarkiv och många fler.
Pernilla samlar ihop besökarskaran och berättar:
” Idag fyller Norrköpings stadsarkiv 50 år. Vi firar alltså att det var 50 år sedan som stadsarkivet startade som en institution för forskning och bevarande av kulturarvet, bevarande av Norrköpings minne.”
Bild: Pernilla Matsson berättar om arkivets resa under 50 år
Hon fortsätter berätta att den första besökaren skrev in sig i liggaren den 5 november 1968. Sedan om valet av polisens före detta lokaler, flytten dit och om hur arkivet expanderat under åren:
”Tre veckor tidigare påbörjades flytten av de 1000 hyllmetrarna arkivhandlingar in i de nybyggda arkivlokalerna. Det var första gången man samlat kommunens arkivhandlingar på ett och samma ställe. Utredningarna hade pågått i decennier och när polisen flyttade ut från de här lokalerna kunde man skapa ett stadsarkiv.
Det fanns plats för 3500 hyllmeter, med möjligheter att bygga ut för ytterligare 3000 hyllmeter. Det skulle räcka till sekelskiftet tänkte man. Inte alls tokigt räknat. Idag har vi 9000 hyllmeter, vi har växt ur rådhusets källare och har även två depåer på stan.”
Bild: Jubiléumsutställningen - Tidslinje
Under dagen invigdes stadsarkivets jubiléumsutställning - En tidslinje över stadsarkivets verksamhet och utveckling. Till tidslinjen finns också tidstypiska ting kopplade, till exempel mikrofilm och en ritning över arkivet.
Bild: Inslag från tidslinjen, Mikrofilm tv. Ritning över lokalerna t.h.
Förutom den finns också den egenbyggda Arkivens dag-utställningen på temat Fest och glädje, bröllop och jul. I samma rum finns också deras äldsta handling som sällan visas publikt, brevet från Albrekt av Mecklenburg till stadens borgare 1384, där han beskriver gränserna för staden Norrköping.
Pernilla uppmanar oss att inte missa deras bildspel med nyupptäckta färgfotografier från olika stadsmiljöer som är tagna mellan 1944-1968. I fokus var också deras konstinstallation Långmöda, som är skapad av bland annat nitar och pappersriv och som symboliserar arkivariens slit.
Bild: Installationen Långmöda
I samband med firandet väljer stadsarkivet att också tillgängliggöra 364 bilder, från 1910-20tal av, Gustaf Lidberg på webben. Dessa hittar ni på www.nsa.kulturhotell.se.
Pernilla avslutar med att berätta om E-nok som är Norrköpings stadsarkivs e-arkivlösning och framtidsvisionen om att omvandla arkivet till NAC - Norrköpings arkivcentrum och om önskan att bli tillgängligare genom att dela lokaler med föreningsarkiven.
Bild: Rolf Jonsson och Pernilla Matsson med Albin Lindqvist
Sammanfattningsvis var det en mycket informativ födelsedag med flera fina utställningar, bildspel och konstinstallationer.
Författare:
Kulturarv Östergötland
Inlagt av:
Kulturarv Östergötland
Kommun:
Norrköping
Ort:
Norrköping
Licens:
CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE (CC BY)