Hur många nobelpristagare som har östgötsk anknytning har jag inte bemödat mig att söka inför dessa rader. Men så många lär det inte vara av det snara urvalet.
En är bevisligen Hugo Theorell. Måhända inte bortglömd men inte särskilt hyllad i sin födelsestad Linköping. Han föddes 1903 i Linköping som son till regementsläkaren Thure Theorell och hans maka Armida Bill.
Efter studentexamen på Linköpings läroverk började Hugo studera vid Karolinska institutet. Där blev han en av studenterna som samlades runt den legendariske matematikprofessorn Gösta Mittag-Lefflers. Dennes internationella inflytande kom vidare att ge Hugo möjlighet att studera vid Pasteuinstitutet i Paris och hos kemisten och nobelpristagaren Walther Nernst i Berlin.
År 1930 var Hugo Theorell mogen att doktorera med en avhandling om lipoider i blodet. För oss dödliga handlade utmärkelsen enkelt om fetter och dess roll i vårt välbefinnande. Avhandlingen gav honom möjlighet att bli Rockefellerstipendiat hos nobelpristagaren Otto Heinrich Warburg. Under åren 1932-36 tjänstgjorde han som biträdande professor i Uppsala. År 1937 utnämndes han till professor och föreståndare för Nobelinstitutets biokemiska avdelning. Fem år därefter invaldes han som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.
År 1955 kom den stora kröningen genom hans nobelpris i medicin för sina rön angående oxiderande enzymer. Priset var kontroversiellt så till vida att han samma år föreslagits få kemipriset. En parallell kontrovers i sammanhanget var att han redan 1936 nominerats till nobelpriset. Under sin 19-åriga väntan på nobelpriset visar hans iver att han vid tillfälle bröt mot Nobelreglerna och själv läste igenom handlingarna för att ta reda på både vilka som nominerat honom och som utrett om han kunde anses vara en värdig nobelpristagare.
Det för oss till personen Hugo Theorell. I tillgängligt material är det svårt att få grepp om Hugo Theorell som människa. Som förtänksam och varsam nobelpristagare får man intrycket av att han var en forskare som stod över det världsliga. I en artikel nämns emellertid hans stressymtom i samband med de årliga nobelprisutnämningarna. Han ska enligt utsago till och med blivit sängliggande inför valet av pristagare.
Obestridligt var Hugo en duktig violinist. Han sa själv att musikalitetens avkoppling gav honom styrka i sin forskning. År 1931 gifte han sig med konsertpianisten Margit Alenius. Tillsammans fick de barnen Klas, Henning och Töres.
Artikeln ger en länk där Hugo själv berättar om sitt pris. Artikelförfattaren kan dessvärre inte ta ansvar för länkens fortlevnad; http://www.oppetarkiv.se/video/2123372/
Författare:
Leif Wallentinsson
Inlagt av:
Östergötlands museum
Kommun:
Linköping
Ort:
Linköping
Licens:
CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE (CC BY)