Ydregårdens historia
Axel Rääf, här tillsammans med landshövdingskan Teselius vid invigningen 1938
Den 8 oktober 1938 invigdes Ydregården av landshövding Karl Tiselius under stor tillslutning av bygdens folk. Godsägaren Axel Rääf på Forsnäs, som var initiativtagare till Ydregården, påminde om Ydredrottens maning att sluta upp kring den vackra hembygden, att väl vårda dess kultur och de skatter som naturen givit. Om dessa kunde besökaren få en föreställning när han från Ydregårdens gårdsplan på Ukreda klint blickade ut över ängar, milsvida skogar och blånande åsar.
Förutom Axel Rääf på Forsnäs fanns många bidragsgivare till Ydregårdens tillkomst. Den ståtliga och präktiga mangårdsbyggnaden härstammar från Edstorp i Asby socken, en gåva från familjen Esbjörn Hultgren. Berta Hultgren, maka till Ydreskalden ”Teodor i Snararp” skänkte avkastningen av en diktsamling till föreningen.
Intill huvudbyggnaden ligger den stilfulla loftboden från 1700-talet. Den har flyttats från Gerarp i Tidersrum. De låga dörrarna och den långa svalgången minner om länge sedan svunna tider. I loftboden förvaras en mängd gamla redskap.
Längre bort på kullen finns två mindre byggnader, vilka är gåvor från Boxholms AB. Den ena är en liten parstuga som består av två rum med var sin farstubro och den härstammar från Hästhagen. Den andra är en liten loftbod som hämtats från Ennesbo.
Den lilla stugan som står vid uppfartsvägen kallas ”Lat-Sventes stuga” och fanns tidigare nere i samhället vid den gamla marknadsplatsen och är nu som förr försedd med två nedfällbara stora luckor, på vilka begärliga varor lades ut under de stora marknaderna på ”Plassen”.
Det största och förnämligaste rummet i mangårdsbyggnaden är storstugan som är möblerad med gamla möbler, t ex en långsoffa i vilken elva personer kunde sitta i rad. På väggarna hänger vackra, handmålade tapeter som härstammar från Kullarp i Västra Ryd. Storstugan är försedd med en stor öppen Ydrespis.
Man kan konstatera att redan från starten har Ydregården varit ett populärt utflyktsmål för bygdens folk. Man arrangerar fester och föreningsmöten här. Turister från hela världen hittar hit och vill man både se och lyssna på en jukebox modell 1960 går det också bra.
1975 övertog Ydre kommun anläggningen då Hembygdsföreningen inte längre ansåg att man ekonomiskt klarade av att driva anläggningen.
Efter att Hembygdsföreningen 2009 återköpt anläggning gjordes en utbyggnad av huvudbyggnaden med bl a nytt kök och renovering av den gamla delen.
Inlagt av:
Hembygdsföreningen Ydregården
Kommun:
Ydre
Ort:
Österbymo